Badania żywności i pasz
Jako światowy lider w laboratoryjnych badaniach żywności i pasz, Eurofins wdrożył najnowocześniejsze analityczne techniki badawcze - dzięki temu jest w stanie sprostać wymagającym oczekiwaniom klientów, zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa wykonywanych badań.
Spółki Eurofins w Polsce są częścią globalnej sieci laboratoriów, w których rocznie dokonuje się ponad 150 milionów testów żywności i pasz. Badania te mają na celu sprawdzenia bezpieczeństwa ich składu oraz pochodzenia.
W ramach badań żywności i pasz, przeprowadzane są:
- BADANIA Z ZAKRESU MIKROBIOLOGII dla:
- próbek żywności;
- próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością;
- powietrza w zakładach przetwórstwa żywności.
Z usług korzystają zakłady przetwórstwa mięsnego, rybnego, mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Laboratoria przeprowadzają również badania w kierunku ustalenia serotypu Salmonella w świeżym mięsie drobiowym wg Rozporządzenia 1086/2011.
- BADANIA FIZYKOCHEMICZNE w zakresie akredytowanych analiz zawartości:
białka i tłuszczu | popiołu | wody | chlorku sody |
wartości odżywczej; | składu kwasów tłuszczowych | skrobi | cukrów ogółem i redukujących |
liczby kwasowej | liczby nadtlenkowej | azotu | lotnych zasad amonowych N-LZA |
kwasu sorbowego, benzoesowego i ich soli | histaminy | kofeiny | hydroksyproliny |
Badania fizykochemiczne przeprowadzane są w celu sprawdzenia zgodności z obowiązującymi przepisami prawnymi, jak również w celu rozwoju produktów oraz wsparcia technicznego. Laboratoria Eurofins w Polsce przeprowadzają również analizy żywności na obecność następujących alergenów:
gluten | orzech ziemny | jaja | migdał |
soja | kazeina | białka alergenne orzecha włoskiego | gorczyca |
ß- laktoglobulina | całkowita zawartość mleka | orzech laskowy |
- OCENY ORGANOLEPTYCZNE1
- SZKOLENIA Z ZAKRESU ANALIZ SENSORYCZNYCH2
- BADANIA MLEKA SUROWEGO PRZEZNACZONEGO NA SKUP.
Laboratoria Eurofins w Polsce wykonują analizy mleka surowego dla mleczarni, zakładów mleczarskich, spółdzielni, indywidualnych producentów oraz stowarzyszeń. Analizy metodami akredytowaymi realizowane są na nowoczesnych aparatach firmy FOSS.
Zakres badań pracowni:
ogólna liczba drobnoustrojów* |
liczba komórek somatycznych* | punkt zamarzania* | mocznika* |
zawartość tłuszczu*, białka* , laktozy | obecność antybiotyków i innych substancji | antybiogram | suchej masy |
W ramach oferty sieci laboratoriów Eurofins wykonywane są kompleksowe analizy GMO w żywności, pozostałości leków weterynaryjnych, zawartości metali, pestycydów, mikro i makroelementów oraz witamin.
* metody akredytowane
1 - Analiza sensoryczna to nauka o pomiarze i ocenie cech jakościowych produktów
za pomocą jednego lub kilku zmysłów, przy odpowiednich warunkach.
2 - Ocena organoleptyczna to jakość produktu spożywczego oceniana za pomocą zmysłów
i nie zawsze jest powtarzalna, gdyż zależy od wrażliwości oceniającego.