JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
O nas >> Nasze usługi >> Badania żywności i pasz

Badania żywności i pasz

Sidebar Image

Jako światowy lider w laboratoryjnych badaniach żywności i pasz, Eurofins wdrożył najnowocześniejsze analityczne techniki badawcze - dzięki temu jest w stanie sprostać wymagającym oczekiwaniom klientów, zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa wykonywanych badań.

Spółki Eurofins w Polsce są częścią globalnej sieci laboratoriów, w których rocznie dokonuje się ponad 150 milionów testów żywności i pasz. Badania te mają na celu sprawdzenia bezpieczeństwa ich składu oraz pochodzenia.

W ramach badań żywności i pasz, przeprowadzane są:

  • BADANIA Z ZAKRESU MIKROBIOLOGII dla:

- próbek żywności;

- próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością;

- powietrza w zakładach przetwórstwa żywności.

Z usług korzystają zakłady przetwórstwa mięsnego, rybnego, mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego.

Laboratoria przeprowadzają również badania w kierunku ustalenia serotypu Salmonella w świeżym mięsie drobiowym wg Rozporządzenia 1086/2011.

 

  • BADANIA FIZYKOCHEMICZNE w zakresie akredytowanych analiz zawartości:
białka i tłuszczu popiołu wody chlorku sody
wartości odżywczej; składu kwasów tłuszczowych skrobi cukrów ogółem i redukujących
liczby kwasowej  liczby nadtlenkowej azotu lotnych zasad amonowych N-LZA
kwasu sorbowego, benzoesowego i ich soli histaminy kofeiny hydroksyproliny

 Badania fizykochemiczne przeprowadzane są w celu sprawdzenia zgodności z obowiązującymi przepisami prawnymi, jak również w celu rozwoju produktów oraz wsparcia technicznego. Laboratoria Eurofins w Polsce przeprowadzają również analizy żywności na obecność następujących alergenów:

gluten orzech ziemny  jaja migdał
soja kazeina białka alergenne orzecha włoskiego gorczyca
ß- laktoglobulina całkowita zawartość mleka orzech laskowy  
  • OCENY ORGANOLEPTYCZNE1
  • SZKOLENIA Z ZAKRESU ANALIZ SENSORYCZNYCH2
  • BADANIA MLEKA SUROWEGO PRZEZNACZONEGO NA SKUP.

Laboratoria Eurofins w Polsce wykonują analizy mleka surowego dla mleczarni, zakładów mleczarskich, spółdzielni, indywidualnych producentów oraz stowarzyszeń. Analizy metodami akredytowaymi realizowane są na nowoczesnych aparatach firmy FOSS.

Zakres badań pracowni:

ogólna liczba drobnoustrojów*

liczba komórek somatycznych* punkt zamarzania* mocznika*
zawartość tłuszczu*, białka* , laktozy obecność antybiotyków i innych substancji antybiogram suchej masy

 W ramach oferty sieci laboratoriów Eurofins wykonywane są kompleksowe analizy GMO w żywności, pozostałości leków weterynaryjnych, zawartości metali, pestycydów, mikro i makroelementów oraz witamin.

 

metody akredytowane

1 - Analiza sensoryczna to nauka o pomiarze i ocenie cech jakościowych produktów
za pomocą jednego lub kilku zmysłów, przy odpowiednich warunkach.

2 - Ocena organoleptyczna to jakość produktu spożywczego oceniana za pomocą zmysłów
i nie zawsze jest powtarzalna, gdyż zależy od wrażliwości oceniającego.